Košarica  (0)

Kako pravilno održavati i impregnirati obuću. Savjetnik.

Tehničko stanje obuće prije svega ovisi o pravilnoj njezi, o čemu treba misliti pri kupnji. Važno je obuću impregnirati prije prve upotrebe. U tu svrhu na svu obuću dovoljno je  staviti ravnomjerno sloj impregnacijskog spreja koji je odgovarajući za tip kože. Prije toga, pazite da obuća nije mokra ni vlažna. Nakon stavljenja prvog sloja impregnata pričekajte neko vrijeme dok ga koža ne upije - tek tada možete ponoviti radnju.

Redovna impregnacija obuće
Zapamtite da impregnaciju treba ponavljati redovito - posebno nakon svakog mokrog čišćenja. Izbjegavajte poliranje još vlažne obuće ili pretjerano špricanje - preporučuje se čistiti potpuno suhu obuću. 
S vremenom, kao rezultat mehaničkog trošenja obuće i utjecaj vremenskih uvjeta, uspješnost impregnacije se smanjuje. To je prirodan proces koji smanjuje  kvalitetu i trajnost obuće. Međutim, zapamtite odabrati najkvalitetnije impregnanate jer će njihovom redovitom upotrebom vaše omiljene cipele će dugo zadržati izgled i svojstva.
Pribor za čišćenje obuće treba sadržavati dobro odabrane masne tvari i ulja, koja će u kombinaciji s odgovarajućim bojama uspješno osvježiti obuću. Odabir tehnike čišćenja, njege cipela i proizvode ovisi o vrsti kože od koje je obuća izrađena.

Vrste kože za proizvodnju obuće
Za proizvodnju kožne obuće najčešće se koriste koža životinja poput krava, ovaca ili koza. Koža je jedan od najstarijih materijala koji se koristi u proizvodnji obuće. Njegova jedinstvena svojstva kao što su prozračnost, prijenos vodene pare, nakupljanje vlage, čvrstoća na kvarenje, proširivost i povratak u izvorni oblik čine ga jednim od najpopularnijih i najcjenjenijih materijala u svijetu obuće.
Koža je vrlo elastičan materijal, a s obzirom na to tijekom godina razvile su se razne tehnike štavljenja i nanošenja. Kao rezultat toga postoji najmanje desetak vrsta koža.

Njega i čišćenje glatke kože
Glatku kožu obrađuje se iz vanjskog dijela, tj. glatke strane. Tekstura kože može biti ne samo savršeno glatka, već i zrnasta, imati strukture, može biti i sjajna ili matirana.
Istovremeno, zapamtite da glatka koža nije materijal dovoljno otporan na vanjske čimbenike – brzo postaje mokar. Iz tog razloga trebate redovito održavati i njegovati obuću na materijale od kojih je izrađena, što poveća na primjer, otpornost na vlagu. Relativno je lak proces čišćenje kožne obuće, ali imajte na umu da to činite redovito.
Kad je kišovito vrijeme, kožne potplate također se brže kvare. Smočenu obuću prvo treba dobro osušiti. Nakon sušenja potrebno je impregnirati obuću, a zatim pokriti njihov gornji sloj odgovarajućom pastom za njegu cipela. Da bi smočena obuća zadržala svoj izvorni oblik, ne zaboravite staviti kalupe u nju.
Jedan od najvažnijih elemenata dobre njege obuće je upotreba odgovarajuće boja za obuću. U isto vrijeme, ne zaboravite nakon nanošenja dobro polirati obuću, to ju čini čistom i sjajnom.

Kako očistiti nubuk? Čišćenje i impregniranje brušene i nubuk kože?
Nubuk i velur koža je brušena ili zrnata. U nubuku vanjski dio je karakteristično kratak, osjetljiv, njegova baršunasta vlakna koja podsjećaju na teksturu kože breskve. Velur tkanina s druge strane ima pojedinačna mekana i elastična vlakna iznutra. Za čišćenje obuće od brušene kože preporučujemo kupnju posebnih četkica od gume ili čekinja i mekih žica, koje savršeno čiste i sprječavaju zadržavanje prašine. Jednako važna, kao i čišćenje obuće od nubuka i brušene kože je i impregnacija. U našoj trgovini možete kupiti brojne paste tipične za brušenu kožu , kao i impregnacijske sprejeve, uključujući i one koje štite od  vode.

Čišćenje i njega lakirane kože
Lakirana koža sintetički je materijal koji ima poseban sloj laka. Modeli izrađeni od njega često se ističu zanimljivim reljefom i teksturama. Na primjer, postoji obuća od glatke lakirane kože, ali i reljefne, brušene ili elegantne, metalnog sjaja.
Za ovu vrstu kože vrlo su važni visokokvalitetni proizvodi za njegu koji osiguravaju odgovarajuću fleksibilnost obuće. Lakirane cipele treba očistiti vlažnom krpom. Stručnjaci općenito zabranjuju impregnacije obuća od lakirane kože jer bi to moglo umanjiti efekt sjaja. Za njegu lakirane kože preporučuju se posebne kreme i flanel krpa.

Nappa koža
Nappa koža razlikuje se po tome što je obrađena s vanjske strane. U procesu njihove izrade koristi se tehnika četkanja, koja daje savršen sjajni efekt površni obuće. Napa koža je  glatka  i izuzetno mekana. Zbog svoje osjetljive strukture, zahtijeva posebnu njegu. Čišćenje ove vrste obuće treba obaviti istim tehnikama kao i za cipele od glatke kože, koristeći odgovarajuće proizvode za impregnaciju.

Sintetički materijali
Sintetičke vanjske tkanine izrađene su od sintetičkih materijala koji imitiraju prirodnu kožu ili stvaraju potpuno nove teksture. U slučaju njege i čišćenja cipela izrađenih od sintetičkih materijala, nećete koristit paste za prirodnu kožu. Najjednostavnija tehnika njege sintetičke kože je meka, vlažna spužva s malom količinom blage tekućine za čišćenje.

Tekstilni materijali
Tekstilni materijali su vlaknasti materijali koji se sve više koriste ne samo za izradu odjeće, već i obuće. U praksi se, među ostalim, koriste za izradu ljetnih cipela, kućne obuće, ali češće i večernjih modela.
Ovu vrstu obuće uvijek treba četkati kad je suho i njegovati pomoću odgovarajućih sprejeva za materijal. Posebno djeluju sprejevi od pjene, koji savršeno čiste i oživljavaju boje.
Napomena: Tekstilna obuća ne smije se prati. Štoviše nisu prikladni za nošenje po kišnom vremenu. Nakon skidanja trebate staviti u njih kalupe koje će spriječiti njihovu deformaciju, dok prilikom obuvanja vrijedi koristiti žlicu za cipele.

Na vrh
«
»